top of page

El bàsquet femení a Igualada, dels inicis als anys 80

premeu sobre la imatge per veure l'exposició

El bàsquet va ser introduït a l'Anoia pel pare Eusebi Millán, quan l'any 1925 va visitar Igualada. Aquest nou esport va despertar l'afició entre els esportistes, però sobretot a les escoles. Un any després, es va organitzar el primer partit de bàsquet, al col·legi dels Pares Escolapis.

Per la seva banda, a principi de segle XX, amb la renovació pedagògica, la dona va començar a practicar esports com el ciclisme, el tenis, l'esgrima, l'esquí, el bàsquet, l'excursionisme o la natació, ja que eren esports amb menor contacte físic.

Davant la importància de la pràctica de l'esport a les escoles, la secció femenina de l'Institut Garcia Fossas, va crear un equip de bàsquet l'any 1934 i probablement, jugava, amb equips forans.

La Guerra Civil va provocar el tancament i escissió dels clubs i associacions esportives igualadines. Per la seva banda, l'etapa franquista va trencar amb les millores que les dones, en tema de gènere, havien aconseguit durant la Segona República.

L'any 1942 es va tornar a organitzar el bàsquet de la mà del Club Natació Igualada, i no va ser fins sis anys després que es va inscriure, per primer cop, un equip igualadí a la Federació Catalana Basquetbol.

La Sección Femenina del Movimiento, amb la intenció de relegar mals hàbits higiènics que causaven malalties, va promoure la pràctica de certs esports entre les dones. Les noies només podien practicar voleibol, bàsquet, handbol, natació, tenis, esquí, muntanyisme i hoquei; però no atletisme o ciclisme. S'intentava fomentar els aspectes artístics i expressius de les dones, i es van potenciar les gimnàstiques rítmiques i la dansa. Per altra banda, la indumentària es va adaptar a les normatives i es van inventar els bombatxos.

Mentre, l'any 1950, l'equip masculí del Club Natació va començar a jugar el seu primer campionat a la segona categoria, la inquietud del bàsquet femení es va iniciar a l'escola Acadèmia Igualada, on , el 1951, es va formar un equip de noies, que va servir d'exemple a altres escoles. Aquest mateix any, l'OAR (Obra Atlética Recreativa) tenia una secció femenina amb un equip de bàsquet.

A partir del 1952, comencen a jugar entre elles, a més de la participació d'altres conjunts de la comarca.

En el Diari d'lgualada de l'època s'hi pot llegir

«Bajo la protección de la Sección Femenina, un grupo de señoritas y tras varias sesiones de entreno, bajo las órdenes de un entrenador, jugador local, han formado un equipo para competir dentro la orgarnización de la Sección Femenina Nacional. Es la primera vez que se forma en nuestra ciudad un equipo, para competir, representativo del baloncesto igualadino. Seria de desear, pues, que ahora arraigase en la afición femenina local i que de perseverar en los entrenamientos pudiérarnos codearnos dignamente con los de la región.»

En realitat, l'equip local de la Secció Femenina no va competir mai en campionats, ja que això estava reservat a l'organització de Educación y Descanso. El que feia era jugar partits amistosos a Igualada, contra equips forasters i després tornava la visita corresponent.

La Secció Femenina Nacional, amb el nom de Campionat de Juventudes, va organitzar diverses competicions d'equips en què les esportistes no podien ser més grans de divuit anys, la qual cosa va condicionar que quasi sempre van ser competicions escolars.

A partir del curs 1968-1969, aquests campionats van deixar d'organitzar-se, però la demanda de les jugadores per practicar bàsquet va fer que un any després ressorgís la fase local, combinant equips escolars amb els formats en diferents empreses de la comarca.

Durant aquest període, destaca l'equip de l'Acadèmia Cots que va guanyar diversos cops el campionat, marcant diferències sobre els altres equips.

Finalment, l'any 1973 es van acabar definitivament els campionats femenins de Juventudes. D'aquesta manera la gran majoria d'equips es van desfer i van deixar d'entrenar, la qual cosa va significar que la pràctica de bàsquet femení a Igualada va ser nul·la durant un llarg període.

L'any 1980 es va fundar el Club Bàsquet Igualada. Aquest mateix any, tres equips masculins es van inscriure en les lligues de la Federació Catalana de Basquetbol, amb l'equip sènior competint en la tercera categoria. Un any més tard, van incorporar-se dos equips femenins, i va començar una nova etapa de la història del bàsquet femení igualadí.

http://www.igualada.cat/ca/noticies/igualada-capitalitat-del-basquet-femeni-2019

bottom of page